Q Kodları
- Amatör Telsizcilik
- 25 Eki 2020
- 1 dakikada okunur
Amatör Telsizcilerin gerek SSB (Single Side Band) ve gerekse de CW (Continious Wave) haberleşmesinde hem zamandan kazanmak hem de daha kolay anlaşabilmek için kullandıkları bir dizi kod vardır. Bu kodların Türk Amatörleri arasında en yaygın olanları ve en geniş kesim tarafından benimsenmiş olanları Q kodlarıdır. Q Kodları'nın bir başka önemli özelliği de CW haberleşmesinde sonuna geldiğinde soru anlamında olması, gelmediğinde de yanıt anlamında olmasıdır.
“Q” kodları 1909 yılında İngiliz hükümeti tarafından İngiliz bandıralı gemiler ile posta idaresi tarafından yetkili kılınmış sahil istasyonları arasındaki haberleşmeler için kullanılmak üzere yaratılmış kısaltmalardır. Bu kodlar değişik ülkelerdeki bu kıyı istasyonları çalışanlarının İngilizce bilmeye ihtiyaç duymadan gemilerle haberleşebilmelerini amaçlıyordu. Getirdiği dil kolaylığı bu kodların kısa zamanda uluslararası alanda da kabul görmesini sağladı. Daha sonraları bazı “Q” kodları amatörler tarafındanda kullanılmaya başlandı. Amatörlükte “Q” kodlarını kullanmanın amacı soruların mors kodları ile cümleler olarak ile uzun uzun yazılmasının önüne geçip zamandan tasarruf etmekti.
Zamanla ses ile yapılan görüşmelerde de “Q” kodları kısaltma olarak aynı amaçla kullanılmaya başlandı. “Q” kodlarının QAA-QNZ arası olanları havacılık, “QOA-QOZ” arası olanları denizcilik ve “QRA-QUZ” arası olanlarda bütün haberleşme servisleri için ayrılmışlardır. “Q” kodları hem soru sorarken hem de cevaplama sırasında kullanılır. Soru olarak sorulduğunda “Q” kodundan sonra (?) soru işareti, cevap olarak kullanıldığında ise kendinden sonra sorunun cevabı eklenir.
Comments